U bent hier: » startpunt website » actueel

Nijkerkse

Nijkerkse

Klokkenspelvereniging

 /
Nijkerkse Klokkenspelvereniging.


Actueel

 

(Uitstel) Algemene Ledenvergadering

De Algemene Ledenvergadering zou worden gehouden op 14 april 2020.
Hoewel daar het aantal van 100 aanwezigen niet wordt gehaald heeft het bestuur toch besloten deze af te blazen.
Ons blad Hoog van de Toren, dat altijd de uitnodiging, jaarverslagen en de agenda hiervoor bevat zal nu niet worden gedrukt en verspreid.
Een en ander wordt opgeschoven tot zolang de ontwikkelingen m.b.t. het besmettinggevaar dit vergen.

Vervallen rekeningnummer ING-bank

Met ingang van 1 maart 2020 is het rekeningnummer van de ING-bank van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging vervallen.
Giften, contributies, etc. kunt u alleen nog overmaken naar NL36RABO 0347 8789 46 t.n.v. de Nijkerkse Klokkenspelvereniging.
Wij kunnen door het samenvoegen van twee banken de kosten bij onze vereniging verder terugbrengen en daardoor meer besteden aan activiteiten rondom de beiaard.

Versteken speeltrommel

Twee keer per jaar wordt de 18e-eeuwse speeltrommel in de Nijkerkse toren verstoken. De muziek die een half jaar lang elk uur over de stad klonk wordt verwijderd en de stadsbeiaardier zet er nieuwe op, wat "versteken" wordt genoemd. Stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek programmeert dit najaar ´Muziek uit Nijkerk´ vanwege de gelijknamige expositie die op dit moment te bekijken is in Museum Nijkerk. Naast de vele koren en muziekverenigingen (waaronder het jubilerende NSFC) is ook de Nijkerkse band Ritn Ditn te zien in het museum en natuurlijk is er aandacht voor het unieke Nijkerkse klokkenspel met de stadsbeiaardiers die sinds 1777 hun muziek over de stad laten klinken.
Op het hele uur klinkt traditiegetrouw een geestelijk lied. In de winter is dit vaak een psalm. Om deze traditie niet te verbreken en er toch een Nijkerks tintje aan te geven heeft Ruitenbeek gekozen voor een arrangement van psalm 135 van oud-stadsbeiaardier Peter Bakker uit het archief van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging. In 1978 werden exact deze noten door Peter Bakker verstoken.
Op ´kwart over´ klinkt het refrein van Niekark 600. In 2013 werd dit nummer geschreven door de Nijkerkse band Ritn Ditn ter gelegenheid van 600 jaar stadsrechten Nijkerk. De tekst eindigt met 'als ik die witte toren zie'.
Van Joh. W. Meyll (stadsbeiaardier van 1907-1945) is in het museum een boekje met door hem geschreven muziek te bekijken. ´Het Zwart Boekske´; de pagina´s zijn zwart, de bladmuziek is wit. Uit dit boekje klinkt op elk half uur het lied ´Op Marsch moet je zingen´.
Om ´kwart voor´ een fragment uit een andere Nijkerkse mars. In 1815 geschreven door dhr. Hempenius, die van 1815-1821 stadsbeiaardier was, ter gelegenheid van de verjaardag van de koning en opgedragen aan burgemeester Ardesch en kerkmeesters Van Grevengoed en Prins.
Deze melodieën klinken tot april 2020 over de stad. Dan zal onze andere stadsbeiaardier, Boudewijn Zwart, de speeltrommel opnieuw versteken.

Op reis met de beiaardvrienden


Afb.: Excursie 2019. Leden van de Nijkerkse klokkenspelvereniging en de vereniging Vrienden van het carillon Zeewolde, maakten samen met donateurs van stichting ´De Barneveldse Beiaard´ dinsdag 23 april 2019 een culturele busreis. Met een bus vol enthousiaste beiaardliefhebbers vertrok de groep eerst richting Gorssel. Daar werd het Museum More bezocht.
Afb.: Excursie 2019. Onder leiding van professionele gidsen kon iedereen kennis maken met de wondere wereld van het ´modern realisme´. De opmerking van Boudewijn vooraf : "dit is een museum waar je niet zo maar uit je zelf naar toe gaat" bleek helemaal waar. Iedereen kwam tot de conclusie dat het een verrijking was om het een keer gezien te hebben.
Daarna ging de reis naar Bathmen, een klein dorpje onder de rook van Deventer. Hier werd de groep verwelkomd in de oude Dorpskerk, waar als extra genoten kon worden van een humoristische expositie van het werk van de Nederlandse schilder Marius van Dokkum. Reisleider Boudewijn Zwart gaf een kort concert op het Höltgrave-orgel uit de 19de eeuw. Dorpsbeiaardier Jan-Willem Achterkamp ontving de groep in de kleine toren en legde vol enthousiasme uit waarom ook een klein carillon toch zo´n lust is om te bespelen. Bij heerlijk zonnig lenteweer genoot de groep van een beiaardconcert door Jan-Willem Achterkamp.
Daarna reed de bus naar Deventer, alwaar eerst de toren van de Lebuïnuskerk werd beklommen. Stadsbeiaardier Jan-Willem Achterkamp was ook hier de gastheer. Hoewel de klim naar boven behoorlijk was, bleek deze sportieve prestatie meer dan de moeite waard en werden de deelnemers verrast door het adembenemende uitzicht en de prachtige klank van het Hemony-carillon uit de 17de eeuw.
De middag werd besloten met bezichtiging van de kerk, gevolgd door een orgelconcert door Kirstin Grämlich, organist van het grote onlangs gerestaureerde Höltgrave-orgel uit de 19de eeuw. Met verve gaf zij een vertolking van Sonate IV van Felix Mendelssohn-Bartholdy.
Op verzoek speelde Boudewijn Zwart nog een improvisatie over Psalm 75.
Natuurlijk werd de inwendige mens deze dag niet vergeten en was er zowel een lunch als diner voorzien.
Moe maar voldaan keerden de deelnemers terug naar Nijkerk, Barneveld en Zeewolde. Volgend jaar weer zo´n reis!

Jan Bijvank neemt afscheid


Afb.: Afscheid van Jan Bijvank. In de Algemene ledenvergadering [16-4-2019] heeft Jan Bijvank afscheid genomen als bestuurslid van de vereniging. Bij die gelegenheid is hij benoemd tot erelid. Hiervoor kreeg hij een oorkonde uitgereikt. Voorzitter Renkema sprak Jan en zijn vrouw Ineke toe. Hij stond stil bij Jan's grote inzet voor de vereniging over een periode van 39 jaar. Hij noemde daar ook een aantal concrete zaken bij zoals het opzetten en bijhouden van het archief [uniek in de beiaard-wereld] , het initiatief tot de zgn. nazitten na de bespelingen en het verzorgen van de PR. Ook ontving Jan een glas voor zijn favoriete drank met gravure "Erelid Nijkv - Jan Bijvank"

Ineke ontving naast een prachtige bos bloemen een wijnglas waarin gegraveerd "Oer-gastvrouw der Meideunen" omdat de nazitten van de bespelingen door beiaardstudenten vrijwel altijd bij Jan en Ineke aan huis werden gehouden. De stadsbeiaardiers Wim Ruitenbeek en Boudewijn Zwart speelden een paar passende muziekstukken voor Jan en Ineke op elektronische piano en studiebeiaard, die in het hal van het historische deel van het stadhuis stonden opgesteld.

Daaraan voorafgaand had Jan zijn laatste publieke handeling als archivaris verricht. In het archief had hij twee muziekstukken aangetroffen van Jacob van Domselaer. Deze oud-Nijkerker heeft les gehad bij een of meer stadsbeiaardiers van Nijkerk. De muziekstukken hebben eigenlijk niets met het carillon te maken zodat Jan de stukken met een historische toelichting overdroeg aan Jan Cozijnzen, voorzitter van stichting Oud Nijkerk en Museum Nijkerk. Die nam ze graag in ontvangst en zinspeelde op de mogelijkheid de muziek een plaats te geven in het komende thema van het museum "Muziek in Nijkerk".

Programma Beiaardconcerten 2019

Alle concerten zijn met ingang van dit jaar op dinsdagavond!
Alleen het startconcert is op zaterdag - in het kerkgebouw De Fontein. De zomeravondconcerten zijn om de week.
De ene week wordt het orgel in de Grote Kerk bespeeld, de andere week de beiaard. Dinsdagavond wordt dus de muziekavond in Nijkerk.

Nieuwe stadsbeiaardier(s)

Met ingang van 1 juli 2018 wordt de functie van stadsbeiaardier van de gemeente Nijkerk ingevuld door twee beiaardiers :

Wim Ruitenbeek [1978] en Boudewijn Zwart [1961].
Niet elke plaats met een carillon zal ook bekwame beiaardiers tot de inwoners mogen rekenen.
Dat is wel met Nijkerk het geval ; dit geeft in de praktijk een aantal voordelen.

Luisterplaats: bij het Tabakshuis!

De meibespelingen vinden plaats op de dinsdagen van mei, steeds ´s avonds van 19.00-20.00 uur. Het beluisteren van de concerten kan natuurlijk overal in het centrum van Nijkerk, maar als u wat geconcentreerder (en gegarandeerd droog) wilt luisteren, kunt u terecht op de speciale luisterplaats van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging. Droog, doordat bij regen een tent wordt neergezet.
Het bestuur van de NKV is heel blij met deze luisterplaats op het terrein van FIER Architecten, Nieuwstraat 9. De stoelen, de tent en andere benodigde spullen hebben we in de aangrenzende schuur, direct beschikbaar. Het past in het beleid van FIER Architecten om culturele activiteiten in Nijkerk te ondersteunen.
De toegang is gratis en men kan tussen de programmaonderdelen vrij in- en uitlopen.
Natuurlijk zijn er programma´s aanwezig.
Adres: Tabakhuis, Nieuwstraat 9 Nijkerk.
De luisterplaats is vanaf een kwartier voor aanvang van het concert geopend.


:.  Actueel   .:.  Disclaimer   .:.   Gevensverwerking   .:.   Nieuwsbrief   .: 
:.  Persberichten   .:.  E-mail   .:.   Sitemap  .:

Creative Commons License
Nijkerkse Klokkenspelvereniging 2008-2020

informatie op de website van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging is in licentie gegeven
volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Gelijk delen 3.0 Nederland licentie


Afb.: Toegankelijke en betaalbare website nodig? Kijk eens bij HeRiAn internetdiensten te Nijkerk.

Pagina geladen in 0.0035 seconde