U bent hier: » startpunt website » actueel

Nijkerkse

Nijkerkse

Klokkenspelvereniging

 /
Nijkerkse Klokkenspelvereniging.


Actueel

 

Oefenklavier Johan C. van Rootselaar in de toren


Het oefenklavier dat deze oud-stadsbeiaardier van Nijkerk ergens in de jaren 60 of 70 van de vorige eeuw voor zichzelf had gemaakt om beiaard te kunnen studeren aan de piano, is door bestuurslid Simon Boas gewetensvol en vakkundig gerestaureerd. Vrijwel zeker is er maar één van, wereldwijd !
Daarna heeft het ruim een half jaar in de toonzaal gestaan van Verhoog Muziek. Daar stond het tegen de piano aan die jaren van Piet van Egmond, een eens beroemd organist, is geweest.

Afb.: Hijsinstallatie voor het naar boven takelen van het oefenklavier Het bestuur besloot dat het klavier niet zomaar ergens opgeslagen moest worden, maar op een plaats waar het voor het publiek zichtbaar kon zijn. In overleg met de torenbeheerder van de gemeente Nijkerk [eigenaresse van de toren] is zo’n plaats gevonden : de zgn. luidzolder in de toren van de Grote Kerk. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Via de trap kon niet, omhoog takelen zou misschien kunnen ……
Afb.: Het oefenklavier op weg naar de nieuwe plek Maar : is het luik, waar vroeger de gebruikte brandslangen door omhoog gehesen werden om te drogen, wel groot genoeg ? Simon stelde vast dat het “net” moest kunnen. Hij nam Sloopbedrijf Van de Burg uit Nijkerkerveen in de arm. Dat durfde de klus wel aan. Zaterdag 3 december in de vroege ochtenduren was het zover. Eerst sjouwden de medewerkers alle materialen naar de luidzolder. Daar zetten ze er een hijsinstallatie mee in elkaar en zo werd het oefenklavier nauwkeurig en voorzichtig naar zijn hoge plaats getakeld. Simon had goed gemeten ; het lukte precies en nu staat het op een hoogte van 12 meter boven het aardoppervlak.

Onder meer het AD en de Stad Nijkerk hadden fotografen en verslaggevers gestuurd om te berichten over deze niet alledaagse gebeurtenis. Wabe Bakker [zoon van onze vroegere penningmeester Thom] maakte een fotoverslag, waarvan bijgaande foto’s deel uit maken.

Nu zoekt het bestuur nog een elektronische piano, die aan het oefenklavier gekoppeld kan worden zodat het beiaardspel getoond en hoorbaar gemaakt kan worden aan bezoekers van de toren zonder dat de mensen in de omgeving verplicht worden dit aan te horen.

Dus: heeft u of weet u zo’n instrument, dat niet meer gebruikt wordt en nog wel goed werkt, laat het ons weten! We komen hem graag ophalen.
Secretariaat per telefoon : 06 4989 4733 of via het contactformulier

Speeltrommel voorzien van nieuwe melodieën


Op vrijdag 14 oktober is de historische speeltrommel in de Nijkerkse toren weer verstoken. Stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek arrangeerde vier nieuwe melodieën, die zullen klinken tot april 2023.

Op het hele uur : O Praise Ye The Lord. Een Engels lied gebaseerd op Psalm 150, geschreven door Hubert Perry die meerdere prachtige koralen schreef. Muziek die vaak bekend is door bijvoorbeeld het televisieprogramma Songs of Praise van de BBC.
O Praise Ye The Lord is in het Liedboek 2013 opgenomen als lied 150a;

Op ´kwart over´ klinkt Petrushka, een Oekraïens kinderliedje;

Elk half uur klinkt een klassiek menuet van Niccolò Paganini. Deze beroemde Italiaanse componist werd vooral bekend als virtuoze violist, hij kon echter ook uitstekend gitaar spelen. Dit Minuetto (uit Sonata 31, MS84) is oorspronkelijk geschreven voor gitaar;

Om ´kwart voor´ speelt een bekend popliedje uit 1960 van Sam Cooke: Wonderful World. Niet te verwarren met het lied met dezelfde titel van Louis Armstrong.
Het liedje van Cooke vertelt dat kennis en opleiding vaak boven het gevoel gaan, maar dat liefde pas echt de wereld kan verbeteren.

Opname regionale omroep A1

Kortleden heeft A1, de regionale omroep, een bezoek gebracht aan de toren in Nijkerk. Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart heeft hen ontvangen en uitleg gegeven over de historie van de toren, de speeltrommel en de beiaard. Hij legt ook werking van de laatste twee uit.

Als u dit YouTube filmpje Opent in een nieuw venster opstart en het niet helemaal wilt afdraaien kunt u het ook gedeeltelijk bekijken en beluisteren.
Om u te helpen: tot 7:30 gaat het over de toren, daarna over de speeltrommel en vanaf 12:30 Opent in een nieuw venster komt het bespelen van de beiaard in beeld.
Veel kijk- en luisterplezier gewenst!


:.  Actueel   .:.  Disclaimer   .:.   Gevensverwerking   .:.   Nieuwsbrief   .: 
:.  Persberichten   .:.  E-mail   .:.   Sitemap  .:

Creative Commons License
Nijkerkse Klokkenspelvereniging 2008-2023

informatie op de website van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging is in licentie gegeven
volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Gelijk delen 3.0 Nederland licentie


Afb.: Toegankelijke en betaalbare website nodig? Kijk eens bij HeRiAn internetdiensten te Nijkerk.

Pagina geladen in 0.0016 seconde