U bent hier: » startpunt website » actueel

Nijkerkse

Nijkerkse

Klokkenspelvereniging

 /
Nijkerkse Klokkenspelvereniging.


Actueel

 

Op het beiaard-oefenklavier kan weer geoefend worden


Afb.: Op het beiaard-oefenklavier kan weer geoefend worden. Het oefenklavier dat oud-stadsbeiaardier van Nijkerk Johan C. van Rootselaar ergens in de jaren 1960 of ‘70 voor zichzelf had gemaakt om beiaard te kunnen studeren aan de piano, is door bestuurslid Simon Boas gewetensvol en vakkundig gerestaureerd. Eind 2022 is het zorgvuldig naar de luidzolder in de toren gehesen.

Daarna is het rondom dit gebeuren even stil geweest, maar kortgeleden heeft de Nijkerkse Klokkenspelvereniging er een tweedehands digitale piano voor aangeschaft. Simon en collega bestuurslid Carla Alfrink hebben het naar boven gesjouwd. Omdat het nauw luistert de hamertjes van het oefenklavier precies boven de goede toetsen van de piano te plaatsen is het oefenklavier met uiterste precisie voor de piano geplaatst. Hierdoor kan het weer aan de bedoelingen van de maker voldoen, namelijk muziek studeren.

Waarschijnlijk zal het daarvoor op die plaats niet veel gebruikt worden. Wel is het de bedoeling dat de werking van een beiaardklavier regelmatig getoond zal worden aan bezoekers van de toren. Hierdoor is het niet meer nodig dat dit gebeurt op het klavier van de echte beiaard. In het verleden gebeurde dat wel eens tijdens rondleidingen waardoor omwonenden met regelmaat op “Boer er ligt een kip in het water” of “Vader Jacob” en dergelijke eenvoudige wijsjes werden getrakteerd. Dat was voor sommigen wel eens onplezierig.
Dit behoort dus tot het verleden. Daar is het bestuur van de klokkenspelvereniging heel blij mee, want ze wil graag een goede buur zijn voor haar buurmannen en buurvouwen !

Tijdens rondleidingen of torenbeklimmingen is er een attractie meer in de toren te bewonderen. Dat is een echte aanrader !
Via de torenbeheerder en via Museum Nijkerk [Stichting Oud Nijkerk] is dat te regelen.

 

Algemene Ledenvergadering 2024

De Algemene Ledenvergadering wordt gehouden op dinsdag 16 april 2024 in het stadhuis, aanvang 20.00 uur

 

NijKV online archief geopend

De Nijkerkse Klokkenspelvereniging is al een oude vereniging. In 2028 zal het 100-jarig bestaan gevierd gaan worden. Zij beschikt, vooral door inzet van de vroegere archivaris, Jan Bijvank, over een uitgebreid en punctueel aangelegd en bijgehouden archief. Vele banden vol met documenten en krantenknipsels staan bij hem in de kluis. Een heel bijzondere verzameling, die uniek is in de beiaardwereld.
Afb.: Van links naar rechts: Jan Bijvank, Gerard Renkema, Martien van Bokhorst en Thom Bakker. Foto gemaakt door Arjen Gerritsma
Door Jan, Thom Bakker en Martien van Bokhorst – allen oud-bestuursleden van de vereniging – is deze rijkdom in een periode van ca. 10 jaar gedigitaliseerd, gerubriceerd en geschikt gemaakt voor digitale presentatie zodat ook anderen er kennis van kunnen nemen. Op de ledenvergadering van april 2022 heeft Martien voor de leden er al een demonstratie van gegeven. De aanwezigen waren er heel enthousiast over. Nadien hebben deze drie verder gewerkt aan een aantal verbeterpunten. Die klus is nu klaar.

Vrijdag 24 februari 2023 heeft onze voorzitter, Gerard Renkema, samen met Jan, Thom en Martien dit digitale archief officieel opengesteld voor ieder, die er in geïnteresseerd is. Het archief is te vinden op deze site, heel gemakkelijk onder de knop “Archief”.

Het bestuur is er heel blij mee dat dit is afgerond en bedankt ze voor hun grote inzet. Wij hopen dat er veel gebruik van gemaakt gaat worden en …. laat gerust weten wat je ervan vindt !

Foto gemaakt door Arjen Gerritsma voor de Stad Nijkerk

 

Oefenklavier Johan C. van Rootselaar in de toren


Het oefenklavier dat deze oud-stadsbeiaardier van Nijkerk ergens in de jaren 60 of 70 van de vorige eeuw voor zichzelf had gemaakt om beiaard te kunnen studeren aan de piano, is door bestuurslid Simon Boas gewetensvol en vakkundig gerestaureerd. Vrijwel zeker is er maar één van, wereldwijd !
Daarna heeft het ruim een half jaar in de toonzaal gestaan van Verhoog Muziek. Daar stond het tegen de piano aan die jaren van Piet van Egmond, een eens beroemd organist, is geweest.

Afb.: Hijsinstallatie voor het naar boven takelen van het oefenklavier Het bestuur besloot dat het klavier niet zomaar ergens opgeslagen moest worden, maar op een plaats waar het voor het publiek zichtbaar kon zijn. In overleg met de torenbeheerder van de gemeente Nijkerk [eigenaresse van de toren] is zo’n plaats gevonden : de zgn. luidzolder in de toren van de Grote Kerk. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Via de trap kon niet, omhoog takelen zou misschien kunnen ……
Afb.: Het oefenklavier op weg naar de nieuwe plek Maar : is het luik, waar vroeger de gebruikte brandslangen door omhoog gehesen werden om te drogen, wel groot genoeg ? Simon stelde vast dat het “net” moest kunnen. Hij nam Sloopbedrijf Van de Burg uit Nijkerkerveen in de arm. Dat durfde de klus wel aan. Zaterdag 3 december in de vroege ochtenduren was het zover. Eerst sjouwden de medewerkers alle materialen naar de luidzolder. Daar zetten ze er een hijsinstallatie mee in elkaar en zo werd het oefenklavier nauwkeurig en voorzichtig naar zijn hoge plaats getakeld. Simon had goed gemeten ; het lukte precies en nu staat het op een hoogte van 12 meter boven het aardoppervlak.

Onder meer het AD en de Stad Nijkerk hadden fotografen en verslaggevers gestuurd om te berichten over deze niet alledaagse gebeurtenis. Wabe Bakker [zoon van onze vroegere penningmeester Thom] maakte een fotoverslag, waarvan bijgaande foto’s deel uit maken.

Nu zoekt het bestuur nog een elektronische piano, die aan het oefenklavier gekoppeld kan worden zodat het beiaardspel getoond en hoorbaar gemaakt kan worden aan bezoekers van de toren zonder dat de mensen in de omgeving verplicht worden dit aan te horen.

Dus: heeft u of weet u zo’n instrument, dat niet meer gebruikt wordt en nog wel goed werkt, laat het ons weten! We komen hem graag ophalen.
Secretariaat per telefoon : 06 4989 4733 of via het contactformulier

 


:.  Actueel   .:.  Disclaimer   .:.   Gevensverwerking   .:.   Nieuwsbrief   .: 
:.  Persberichten   .:.  E-mail   .:.   Sitemap  .:

Creative Commons License
Nijkerkse Klokkenspelvereniging 2008-2024

informatie op de website van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging is in licentie gegeven
volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Gelijk delen 3.0 Nederland licentie


Afb.: Toegankelijke en betaalbare website nodig? Kijk eens bij HeRiAn internetdiensten te Nijkerk.

Pagina geladen in 0.0007 seconde