U bent hier: » startpunt website » speeltrommel

Nijkerkse

Nijkerkse

Klokkenspelvereniging

 /
Nijkerkse Klokkenspelvereniging.

De speeltrommel van Nijkerk

De beiaardier bespeelt het carillon met behulp van een ´stokkenklavier´. Met zijn vuisten en zijn voeten brengt hij zo de klepels in de klokken in beweging.

Nu klinkt er elk kwartier, van 7.00-23.45 uur, ook een melodietje en het is logisch dat de beiaardier niet elke dag elk kwartier kan spelen. Daarvoor is lang geleden al een prima oplossing gevonden: de speeltrommel, dat is in feite een reusachtige speeldoos.

 

De speeltrommel van Nijkerk dateert uit 1779 en is een van de mooiste van het land. Hij heeft 100 rijen van 70 gaatjes. 7000 gaatjes dus, allemaal met de hand uitgevijld! In die rijen worden op bepaalde plaatsen toonstiften gestoken. Als de trommel draait komt zo´n stift langs een hefboompje en dat zorgt ervoor dat een van de 70 hamers, die buiten bij de 35 oudste klokken zijn gemonteerd, een slag geeft. Samen zorgen die stiften voor een melodietje.

Twee keer per jaar wordt de trommel verstoken, dan komen er nieuwe melodieën op.
Het is in Nijkerk de gewoonte dat er op het hele uur een geestelijk lied klinkt.


Op vrijdag 14 oktober is de historische speeltrommel in de Nijkerkse toren weer verstoken. Stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek arrangeerde vier nieuwe melodieën, die zullen klinken tot april 2023.


Op het hele uur : O Praise Ye The Lord. Een Engels lied gebaseerd op Psalm 150, geschreven door Hubert Perry die meerdere prachtige koralen schreef. Muziek die vaak bekend is door bijvoorbeeld het televisieprogramma Songs of Praise van de BBC.
O Praise Ye The Lord is in het Liedboek 2013 opgenomen als lied 150a;

Op ´kwart over´ klinkt Petrushka, een Oekra├»ens kinderliedje;

Elk half uur klinkt een klassiek menuet van Niccol├▓ Paganini. Deze beroemde Italiaanse componist werd vooral bekend als virtuoze violist, hij kon echter ook uitstekend gitaar spelen. Dit Minuetto (uit Sonata 31, MS84) is oorspronkelijk geschreven voor gitaar;

Om ´kwart voor´ speelt een bekend popliedje uit 1960 van Sam Cooke: Wonderful World. Niet te verwarren met het lied met dezelfde titel van Louis Armstrong. Het liedje van Cooke vertelt dat kennis en opleiding vaak boven het gevoel gaan, maar dat liefde pas echt de wereld kan verbeteren.


Vindt u het leuk uw favoriete melodie een half jaar over de binnenstad te laten dwarrelen, neem dan contact op met de stadsbeiaardier; 06 3867 0337 of via het online formulier


:.  Actueel   .:.  Disclaimer   .:.   Gevensverwerking   .:.   Nieuwsbrief   .: 
:.  Persberichten   .:.  E-mail   .:.   Sitemap  .:

Creative Commons License
Nijkerkse Klokkenspelvereniging 2008-2022

informatie op de website van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging is in licentie gegeven
volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Gelijk delen 3.0 Nederland licentie


Afb.: Toegankelijke en betaalbare website nodig? Kijk eens bij HeRiAn internetdiensten te Nijkerk.

Pagina geladen in 0.0088 seconde