U bent hier: » startpunt website » speeltrommel

Nijkerkse

Nijkerkse

Klokkenspelvereniging

 /
Nijkerkse Klokkenspelvereniging.

De speeltrommel van Nijkerk

De beiaardier bespeelt het carillon met behulp van een ´stokkenklavier´. Met zijn vuisten en zijn voeten brengt hij zo de klepels in de klokken in beweging.

Nu klinkt er elk kwartier, van 7.00-23.45 uur, ook een melodietje en het is logisch dat de beiaardier niet elke dag elk kwartier kan spelen. Daarvoor is lang geleden al een prima oplossing gevonden: de speeltrommel, dat is in feite een reusachtige speeldoos.

 

De speeltrommel van Nijkerk dateert uit 1779 en is een van de mooiste van het land. Hij heeft 100 rijen van 70 gaatjes. 7000 gaatjes dus, allemaal met de hand uitgevijld! In die rijen worden op bepaalde plaatsen toonstiften gestoken. Als de trommel draait komt zo´n stift langs een hefboompje en dat zorgt ervoor dat een van de 70 hamers, die buiten bij de 35 oudste klokken zijn gemonteerd, een slag geeft. Samen zorgen die stiften voor een melodietje.

Twee keer per jaar wordt de trommel verstoken, dan komen er nieuwe melodieën op.
Het is in Nijkerk de gewoonte dat er op het hele uur een geestelijk lied klinkt.


Op dinsdag 24 oktober is de historische speeltrommel in de Nijkerkse toren weer verstoken. Stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek arrangeerde vier nieuwe melodieën die zullen klinken tot april 2024.


Volgens traditie klinkt in Nijkerk op het hele uur altijd een geestelijk lied.
Dit keer is gekozen voor Psalm 23, De God des heils wil mij ten Herder wezen.
Dit lied is uitgekozen door Henk van de Brink die als torenwachter jarenlang heeft geholpen bij het versteken van de speeltrommel, dit was zijn laatste versteek.

Op ´kwart over´ klinkt La Paz de la Tierra (De vrede van de aarde) een lied om vrede waarvan de melodie oorspronkelijk uit Guatamala komt.

Elk half uur klinkt een 16e eeuwse Franse melodie: N’espérez plus mes yeux.
Dit lied staat in de Liederenbank van de Canon van Nederland omdat Joost van den Vondel op deze melodie zijn Rey van Burghzaten in het toneelstuk Gijsbrecht van Aemstel schreef.

Om ´kwart voor´ speelt een fragment uit de popsong Where is the Love. De Amerikaanse Hiphopband Black Eyed Peas schreef dit lied in 2003 en wordt gezien als anti-oorlogssong.


Vindt u het leuk uw favoriete melodie een half jaar over de binnenstad te laten dwarrelen, neem dan contact op met de stadsbeiaardier; 06 3867 0337 of via het online formulier


:.  Actueel   .:.  Disclaimer   .:.   Gevensverwerking   .:.   Nieuwsbrief   .: 
:.  Persberichten   .:.  E-mail   .:.   Sitemap  .:

Creative Commons License
Nijkerkse Klokkenspelvereniging 2008-2024

informatie op de website van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging is in licentie gegeven
volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Gelijk delen 3.0 Nederland licentie


Afb.: Toegankelijke en betaalbare website nodig? Kijk eens bij HeRiAn internetdiensten te Nijkerk.

Pagina geladen in 0.0005 seconde